Startsida
Inledning
Art Indelning
Inköpsråd och skötsel
Papegojans utfodring
Uppfödning av Arapapegojor
Handuppmatning och skötsel
Mina krav på blivande papegojköpare
Slutkommentar
Bilder
Länkar
Kontakta mig
Inköpsråd och skötsel

Att köpa en stor papegoja (eller vilket annat djur som helst) på ren impuls straffar sig nästan alltid. För att det ska bli ett lyckat förhållande måste köpet vara mycket noga genomtänkt och planerat. Man måste veta vad man ger sig in på och man ska ha klart för sig hur papegojan, eller ännu hellre papegojorna, ska skötas! Något som brukar komma som en stor överraskning för en impulsköpare är att man med köpet av en stor papegoja tar på sig ett mycket långt ansvar. Stora papegojor kan leva lika länge som en människa -förutsatt att de får god skötsel och omvårdnad. Det kan alltså handla om ett livslångt engagemang!

Ett tyvärr ganska vanligt fel som många papegojägare gör är att de till en början ständigt och jämt håller på med sin papegoja, när sen nyhetens behag släppt hos papegojägaren så får papegojan inte samma stimulans längre. En papegoja som under viss tid fått all uppmärksamhet och inte ensam fått rå om sig själv, känner sig då snabbt övergiven. Papegojan kanske allt oftare hamnar i sin bur, blir inte kelad med på samma sätt som tidigare och börjar då protestera genom tex höga skrik eller andra dumheter. Papegojägaren eller hans omgivning tappar intresset ännu mer och papegojan blir ännu olyckligare. I värsta fall kanske papegojan börjar plocka sig, dvs rycka bort sin egna fjädrar.

Detta scenario resulterar alldeles för ofta att man gör sig av med papegojan och tror att problemet löst sig. Risken är ju tyvärr stor, om man inte tänkt sig för, att nästa ägare gör om samma misstag då papegojan törstar efter uppmärksamhet. Varje papegojägare måste lära sig avväga hur mycket just deras papegoja behöver stimuleras/lämnas ifred, för att bli lagom självständig så att den mår bra. Papegojan behöver dessutom uppfostras genom hela livet så den vet vad som gäller och därigenom blir trygg och nöjd med sitt liv ihop med papegojägaren.

Jag avråder aldrig någon att köpa en ”begagnad” papegoja då de kan vara väldigt trevliga, men man bör ta reda på så mycket som möjligt om tex ålder, kondition och sociala egenskaper. Är priset tex ”för bra” kan det finnas en hake någonstans, den kanske inte är tam eller är skrikig eller plockad. Säljer en uppfödare en papegoja billigare kanske den inte lämpar sig som avelsfågel men väl som tamfågel. Det finns mycket att tänka på innan köpet.
Jag har som uppfödare av arapapegojor har märkt att priset avskräcker många, men det är bra då det avskräcker impulsköp. Om man jämför med vad en hund kan kosta och dess livslängd så kanske priset på en blågul ara inte är så högt egentligen, och inte behöver man gå ut i ösregnet och rasta den heller.

När det gäller storleken på burar/voljärer etc så bör man titta på Jordbruksverkets hemsida för att få reda på vad som är lämpligt. Men i regel är det bättre ju större buren kan vara. Har man dessutom möjlighet att ha även en bur utomhus, gärna en som papegojan kan flyga i är det ännu bättre. Det finns burar att köpa men det är ju lättare att få det som man vill om man bygger dem själv.

Förr var det vanligt att stora papegojor hölls ensamma sittande i en liten bur eller på en ställning med en pinne där fågelns ena fot var fastkedjad. Det tycker jag är djurplågeri, har man inte plats för andra lösningar ska man inte ha någon papegoja. När det gäller papegojor, så har vi ju att göra med ett mycket intelligent flocklevande djur med väl utvecklade sociala beteenden. Ensamhållna olyckliga papegojor drabbas som sagt ofta av problem av olika slag, exempelvis fjäderbitning, matvägran eller andra störda beteenden. Så se till att ha gott om plats för din papegoja och tänk på att en papegoja behöver ett socialt liv precis som vi människor.

En nyfiken ljusröd ara på sitt burtak

Vad du även ska göra inför ditt papegojköp är att se till, gärna med veterinärintyg, att fågeln är fullt frisk. Se sen till att den blir försäkrad i händelse av en olycka, sjukdom eller om papegojan blir stulen eller på något annat sätt skadas. Det är dyrt med veterinärvård. Se gärna till att din fågel är ringmärkt med fast fotring. Det är ett bra bevis på att fågeln är svenskfödd, eftersom den fasta ringen bara kan sättas dit när papegojan är väldigt liten. Det är också ett bevis på att papegojan inte är illegalt insmugglad, men ringen gör det också möjligt att spåra papegojan om den blir stulen eller om du vill ha en obesläktad partner så småningom. Det är viktigt att vi som är intresserade av papegojor visar att vi inte tolererar den illegala handeln med utrotningshotade eller illegalt införda djur. Känn efter om ägaren/uppfödaren verkar seriös! Är papegojans framtida mående viktigt eller vill han bara tjäna pengar? Är det rent och fräscht kring papegojorna? Har den haft många ägare? Ta också reda på om den suttit ensam eller är van att ha sällskap av andra papegojor.

Man kan också behöva kolla av sådant som ligger utanför det egna huset inför papegojköpet, och då tänker jag närmast på grannarna. Man ska ha helt klart för sig att de allra flesta av de stora papegojorna ibland kan prestera läten som hörs vida omkring och igenom de tjockaste väggar. Mestadels i gryning och i skymning upphäver de sina genomträngande läten. Man bör alltså tala med ev. grannar och undersöka om de är villiga att stå ut med sådant. Säger de nej, bör det nog bli Undulater eller någon annan art med mjukare läten. Självklart ser man också till att resten av familjen är införstådd med vad det innebär att ha en papegoja.