Startsida
Inledning
Art Indelning
Inköpsråd och skötsel
Papegojans utfodring
Uppfödning av Arapapegojor
Handuppmatning och skötsel
Mina krav på blivande papegojköpare
Slutkommentar
Bilder
Länkar
Kontakta mig
Inledning

Min allra första fågel fick jag när jag var 10 år, en liten kanariefågel som jag döpte till Peter. Det är idag 40 år sedan och mitt intresse för fåglar var därmed väckt. Fast redan för drygt tvåtusen år sedan höll man papegojor som sällskap, och det är inte så konstigt att människan alltid varit så fascinerad av just papegojor då de är väldigt livliga, färggranna och har en förmåga att härma människoröster och andra ljud. Särskilt framträdande är dessa egenskaper hos gråpapegojor, amazonpapegojor, arapapegojor och kakaduor. Själv är jag särskilt förtjust i arapapegojor, främst de blågula, ljusröda och grönvingade som jag har lång erfarenhet av och som jag i några fall haft förmånen att få fram ungar på.

Intresset för dessa attraktiva och intelligenta fåglar resulterar tyvärr alldeles för ofta i ett impulsköp. Man köper helt enkelt en papegoja utan att först noggrant ta reda på hur den ska skötas. För den nya familjemedlemmen ställer en hel del krav på ägaren som måste uppfyllas för att papegojan ska kunna trivas och må bra, det gäller ju inte bara för stunden utan förhoppningsvis för många år framöver. Själv är jag väldigt noga med att eventuella köpare av mina papegojungar verkligen vet vad de ger sig in i.

Som bur- eller voljärlevande kan papegojor bli mycket gamla, upp till 70 år för vissa arter. En felaktig skötsel kan få svåra följder, förutom att ägaren blir besviken då papegojan kanske inte blir tam, kan papegojan börja uppföra sig olämpligt, plocka av sig fjädrarna, skrika ihållande eller bli allvarligt sjuk.

Jag kommer att börja med att berätta lite allmänt om papegojor, för att sen gå in på papegojinköp, skötsel och beteende. Jag avslutar sen med att berätta lite om papegojuppfödning och om vad jag som papegojuppfödare kräver av en blivande papegojägare.

Världens största papegoja, Hyacint aran