Startsida
Inledning
Art Indelning
Inköpsråd och skötsel
Papegojans utfodring
Uppfödning av Arapapegojor
Handuppmatning och skötsel
Mina krav på blivande papegojköpare
Slutkommentar
Bilder
Länkar
Kontakta mig
Uppfödning av Arapapegojor

Det finns många olika aror (16), bland annat ljusröda, grönvingade och de blågula arorna som jag själv har lång erfarenhet av. Jag har lyckats få ungar på de blågula arorna i under flera år nu, men har också glädjande nog det senaste åren även lyckats föda upp ungar på de grönvingade arorna. Arapapegojorna har inte mycket till kärleksliv, det är bara en kort uppvaktning kan man säga. Aror i fångenskap brukar bara häcka en gång per år (undantag finns). I naturen vart annat år och oftast så misslyckas dom. Från parning till äggläggning är det bara c:a 18 dagar. Detta är dock olika mellan de olika papegojarterna. Jag känner mig lyckligt lottad som haft chans att själv se hela förloppet från parning till äggläggning, äggkläckning och uppväxt.

Det är inte helt lätt att lyckas med detta och under dessa 25 år så det har varit både glädje och bekymmer med uppfödningen av dessa stora magnifika fåglar. Glädje i det att mina papegojor bildat par, häckat med lyckat resultat -ett kvitto på att de har det bra. Bekymmer med döda ungar i holken då papegojföräldrarna inte lyckas ta hand om dem. Många fågelarter har detta problem med sina första kullar, även ute i naturen. Jag har genom åren lärt mig en något dyrbar läxa och det är att jag alltid tittar in i holken, för att se att ungarna har blivit matade av sina föräldrar och att dom mår bra. Vilket inte är helt lätt då föräldrarna oftast blir fruktansvärt aggressiva under denna period. Det finns en risk att papegojungarna oavsiktligt kan skadas av föräldrarna, så det gäller att på något sätt stänga ute föräldraparet från holken då jag dagligen kontrollerar ungarna. Det har också hänt att föräldraparet inte legat kvar på äggen tillräckligt länge för kläckning, och då har jag fått ta hand om det själv genom att använda mig av en äggkläckningsmaskin.

Arapapegojor får i regel tre ägg, de läggs oftast varannan dag, men det kan också variera mellan olika arapar. Det är bara honan som ruvar på äggen, och hon gör det i c:a 25 – 28 dagar. Även här finns dock vissa undantag. Hanen matar honan när hon ligger i holken, genom att stöta (kräkas) upp det han har ätit till honan. När ungarna kläcks så matar papegojföräldrarna sina ungar på samma sätt. Det är det man ser när fågelungarna liksom stöter uppåt, in i näbben på föräldrarna. Den unge som är framfusigast får den mesta maten och utvecklas snabbast.

Det är naturligtvis extra noga under den här perioden att ge föräldrarna bra mat, eftersom den även ska räcka till och vara lämplig för araungarna. Jag ger alltid mina föräldrapar grodda frön under den här perioden istället för de vanliga torra. Torra fröer är svårare för ungarna att smälta, dessutom har jag märkt att ungarna dessutom utvecklas mycket snabbare med en diet bestående av b la grodda fröer jämfört med torra. Man blötlägger helt enkelt fröerna i 24 timmar, och sköljer sen noga av dem innan de portioneras ut.
Genom att man gror dem på detta sätt så börjar det en process i fröet som utvecklar olika vitaminer och mineraler. Dessutom blir man av med en massa damm och smuts genom sköljningen. Man kan också testa fröernas färskhet med denna metod. Genom att gro fröerna extra länge vid något tillfälle så kan man se om fröerna har något liv i sig dvs. är färska, de ska då utveckla en synlig grodd efter en tid. Gör fröerna inte det så kan man kanske förstå att det är värdelöst att ge sådana gamla fröer till sina papegojor. Jag ger även föräldrarna frukt och grönsaker.

Föräldrarna matar sina ungar tills dom blir c:a 4 månader gamla. Ungarna lämnar holken tidigare men blir ändå matade. Efter att de har lämnat holken så bör man ha väldigt gott om utrymme eller flytta på dem för föräldrarna brukar tröttna på dem. I naturen brukar ungarna stanna längre hos sina föräldrar eftersom de av naturliga skäl har mer svängrum där.