Startsida
Inledning
Art Indelning
Inköpsråd och skötsel
Papegojans utfodring
Uppfödning av Arapapegojor
Handuppmatning och skötsel
Mina krav på blivande papegojköpare
Slutkommentar
Bilder
Länkar
Kontakta mig
Papegojans utfodring

Vad det gäller det dagliga fodret så är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just den papegoja man vill köpa. Olika arter papegojor äter och behöver olika foder, det kan inte nog påpekas hur viktigt det är att ge rätt sorts foder med tanke på för papegojans välmående och livslängd. ”papegojfrön” från zooaffären passar alltså inte alla papegojor!

Ett vanligt fel många gör när det gäller mängden foder är att papegojor får för mycket solrosfrön i foderblandningen. Då äter bara papegojorna de feta solrosfröerna och struntar oftast i dom andra nyttiga fröerna. Jag ger alltid mina papegojor c:a 20 – 30 olika frösorter i väl avvägd mängd. Det är även viktigt att vattnet alltid är rent och fräscht. Papegojorna ska även ha god tillgång till frukt och grönt varje dag. Sätt in även in färska grenar, gärna med löv på till papegojorna. Det ger sysselsättning samtidigt som det är nyttigt. Det är extra viktigt att ge dom mycket ”grönt” då det innehåller A-vitamin. Många fåglar i fångenskap lider av A-vitaminbrist, som gör dem mer mottagliga för sjukdomar och dylikt. Själv ger jag dessutom mina papegojor mineral/vitamin-pulvret ”Prime” 2ggr/v strött över maten. Den finns hos välsorterade zoohandlare. Har de inte Prime så tar dom säkert in det för dig.

Det finns ett foder som ofta rekommenderas bland veterinärer och zoohandlare som heter papegojpellets. Det består av ”allt” som en papegoja behöver, nermald och torkat i små pellets. Att utfodra detta foder till så intelligenta djur som papegojor, tycker jag personligen, är urtrist och fantasilöst. Det finns inget levande i detta foder som enzymer t ex. Tänk dig själv att bara äta vitamintabletter dag ut och dag in. Däremot kan papegojpellets mycket väl vara lämpligt till sjuka papegojor som inte är intresserade av mat.